Jedzenie w pracy – co warto zabierać ze sobą?

Jedzenie w pracy – co warto zabierać ze sobą?

21 września, 2021 0 By Rocket MED

 

Zdrowa dieta to jeden z ważniejszych czynników, który może mieć wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego. Jest to szczególnie ważne dla tych osób, które często borykają się z nieprzyjemnymi dolegliwościami w postaci wzdęć, gazów czy niestrawności. Dlatego przygotowując sobie posiłek do pracy, warto wybrać takie produkty spożywcze i tak zbilansować posiłek, aby czuć się dobrze i komfortowo przez cały dzień.

Dieta lekkostrawna

Jeżeli chcemy uniknąć dolegliwości żołądkowo-jelitowych w postaci nadmiernych gazów i wzdęć, warto sięgnąć po dietę lekkostrawną, która oszczędza przewód pokarmowy. Dieta ta rządzi się kilkoma zasadami, których przestrzeganie pozwoli ustrzec się przed niepożądanymi objawami ze strony przewodu pokarmowego. Wśród nich znajdują się: gotowanie na parze, w wodzie lub pieczenie, nieużywanie ostrych przypraw, przyrządzanie dań bez tłuszczu i oleju, niezagęszczanie potraw oraz ograniczenie podaży błonnika pokarmowego[1].

Chude mięso i gotowane warzywa

Przygotowując posiłek do pracy, warto skupić się na wykorzystaniu chudego mięsa bez skóry np. drobiowego, króliczego, indyczego lub cielęciny. Warzywa powinny być przygotowane na parze lub ugotowane, ale z wykluczeniem tych o działaniu wzdymającym, czyli: fasola, soczewica, świeża i kiszona kapusta, kalafior, brukselka, brokuły, fasolka szparagowa, cebula, czosnek i por.

Makaron lub ryż z delikatnym sosem

Do przygotowania takiego dania należy wykorzystać jasny makaron lub biały ryż, ugotowany do miękkości. Dozwolone są także delikatne kasze takie jak: jęczmienna oraz jaglana. Są to produkty zbożowe, które zawierają nieco mniej błonnika niż ich odpowiedniki zawierające mąkę z pełnego przemiału. Natomiast sos powinien być łagodny, przygotowany na bazie łagodnej zawiesiny z mleka i mąki, bez stosowania zasmażek i tłuszczu.

Zupa warzywna

Dobrym pomysłem na lunch jest zupa warzywna, która zawiera wiele cennych składników odżywczych, jednocześnie nie będąc obciążeniem dla przewodu pokarmowego. W tym wypadku najlepsze będą zupy krem w postaci delikatnych kleików, które zostały przyrządzone z warzyw bez skórki, ugotowanych do miękkości i zmiksowanych.  Alternatywą mogą być zupy na bazie słabych wywarów np. jarzynowa (ale tylko z dozwolonych warzyw).

Lekkostrawne przekąski

Do pracy warto zabrać ze sobą również przekąski, które przydadzą się, aby zaspokoić głód w przerwach między głównymi posiłkami. Dobrym wyborem będą owoce, ale jedynie takie obrane ze skórki i najlepiej poddane obróbce termicznej np. pieczone jabłko. Nie poleca się spożywania śliwek, brzoskwiń, gruszek i czereśni, które mają wyjątkowo silne właściwości wzdymające. Natomiast ze słodyczy odpowiedni będzie kawałek domowego biszkoptu, ciasto drożdżowe lub kubeczek naturalnej, owocowej galaretki.

Co robić gdy pojawią się wzdęcia?

W sytuacji, gdy pomimo zastosowanej diety pojawiają się uciążliwe i przeszkadzające w pracy wzdęcia, warto sięgnąć po znany i sprawdzony prepratat stosowany w leczeniu objawowym zaburzeń żołądkowo-jelitowych związanych z nadmiernym gromadzeniem się gazów w przewodzie pokarmowym. Rozwiązaniem na opisywane dolegliwości może być substancja czynna, jaką jest symetykon (zawarty np. w granulkach Espumisan® Easy, do wzięcia bez konieczności popijania. Symetykon zmniejsza napięcie powierzchniowe gazów w jelitach oraz powoduje ich pękanie i ułatwia wchłanianie przez ścianę jelita lub usuwanie razem z ruchami jelit[2].

 

Rekomendacje:

Kinga K. Celiakia (choroba trzewna) – objawy, przyczyny oraz metody leczenia, Rok XII numer 2/2019 (43), 2019, s. 269.

Swora-Cwynar E., Nowe aspekty choroby trzewnej—epidemiologia, diagnostyka, objawy, Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 10. No. 1. 2019.

 

[1] E. Swora-Cwynar, Nowe aspekty choroby trzewnej—epidemiologia, diagnostyka, objawy, Forum Zaburzeń Metabolicznych. Vol. 10. No. 1. 2019, s. 89-98.

[2] K. Kinga, Celiakia (choroba trzewna) – objawy, przyczyny oraz metody leczenia, Rok XII numer 2/2019 (43), 2019, s. 269.